In 2017 kwamen we bijna om bij een busongeluk!In 2017, tijdens een zendingsreis door het noorden van de Filippijnen moesten we een bus nemen naar de volgende bestemming.  Door omstandigheden konden we die bus niet nemen en vertrokken 1 dag later. Het was erg moeilijk om op onze volgende bestemming te geraken.  Erger nog: een […]

GETUIGENIS: God beschermt in gevaarlijke omstandigheden!

In 2017 kwamen we bijna om bij een busongeluk!
In 2017, tijdens een zendingsreis door het noorden van de Filippijnen moesten we een bus nemen naar de volgende bestemming.  Door omstandigheden konden we die bus niet nemen en vertrokken 1 dag later.

Het was erg moeilijk om op onze volgende bestemming te geraken.  Erger nog: een plaatselijke pastor die beloofde ons te helpen maar behandelde ons heel slecht.  Plots veranderden de mensen van die kerk, eerst vriendelijk en gastvrij maar plots keerden ze zich tegen ons.  Er was duidelijke jaloezie en ze wilden ons letterlijk ergens achterlaten en zetten ons om 4 uur ’s nachts zomaar ergens af! 

We wisten niet eens waar we waren.  ‘sNachts op een wildvreemde plek zijn is zelfs gevaarlijk in dit land.  Mensen worden zo soms vermoord.  Een heel slechte ervaring, maar deze dingen gebeuren ook tijdens missies.  Je krijgt te maken met allerlei mensen. Sommigen kunnen zelfs gevaarlijk of vals zijn.

We wisten niet eens hoe we er moesten komen.  Begrijp AUB:  GEEN GPS en niemand die enig idee heeft welke bus te nemen naar die stad.  In de Filippijnen is er geen ‘uurregeling’.  Je moet dus ergens gaan staan waar een bus langskomt.  Je weet niet wanneer die komt.  Vaak weet je ook niet precies hoe je op je bestemming kan geraken.  Het is vaak giswerk.

Opeens bevonden we ons “in the middle of nowhere” en dat allemaal in het holst van de nacht, om 4 uur smorgens.  Gelukkig waren de vreemden daar juist heel goed voor ons en hielpen ons met adviezen welke bussen en verbindingen te nemen.

______

 Je hebt dus heel veel ‘GENADE’ nodig om op je bestemming te geraken.  Maar de reden van dit reis -en zendingsverhaal is nog iets anders.

UIteindelijk deden we 30 UUR over een afstand van amper 300km!
Het was toen 8 uur savonds en in die stad moesten we dan in het donker naar een kamer zoeken.  Opnieuw moet je begrijpen dat er geen websites zijn om iets te boeken.  Je moet naar mensen toestappen om te vragen of ze een ’transient room’ kennen.   Een kamer voor mensen op doorreis.  We moesten ook te voet met onze zware koffer over de slechte wegen vol putten.  Prijs God dat we binnen 1 uur iets hadden!

De dag erna vernamen we dat de bus die we normaal hadden, in een ravijn was gestort!!!  50 doden en het ergste busongeval in de Filippijnse geschiedenis.
Wat dus eerst heel naar was, en schijnbaar totale verstoring, redde ons het leven!

Vaak gaan dingen mis, of verlopen heel moeilijk, omdat er veel weerstand is.  Dat heeft “geestelijke oorlog” en het is letterlijk om je te stoppen.  MAAR soms gaan dingen juist moeilijk omdat God bezig is om je leven te redden.

Daarom moet je kalm blijven, BIDDEN en op God vertrouwen.
Hij wil dan tot je spreken en je wijsheid geven.  Vaak besef je pas achteraf WAAROM dingen zo moeilijk verliepen.